Βρες τον τύπο σου: Έχεις ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα;

Δύο διαφορετικοί τύποι με διαφορετικές ανάγκες. Αναγνώρισε τους και πράξε αναλόγως.

Η πλειοψηφία των γυναικών δυσκολεύεται να καταλήξει αν έχει ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα ή δε γνωρίζει πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που, φυσικά, απαιτούν εξειδικευμένη περιποίηση. Πώς θα ξεχωρίσεις αν η επιδερμίδα σου είναι ξηρή ή αφυδατωμένη και πώς θα τη φροντίσεις κατάλληλα; 

Ξηρή επιδερμίδα

Συγκαταλέγεται στους βασικούς τύπους επιδερμίδας και η αλήθεια είναι πως αν έχεις «κληρονομήσει» αυτό τον τύπο (οφείλεται σε γονίδια και DNA), δυστυχώς, δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, γνωρίζοντας πώς πρέπει να περιποιείσαι τη ξηρή επιδερμίδα, θα έχεις μια υγιή και φρέσκια όψη. Το ξηρό δέρμα μεταφράζεται σε μειωμένη παραγωγή λιπαρότητας από τον οργανισμό κι έτσι εξηγείται γιατί αυτός ο τύπος είναι τραχύς, λεπτός, ευαίσθητος και παρουσιάζει πρόωρα σημάνδια γήρανσης. Συνήθως, όσοι έχουν ξηρή επιδερμίδα παρουσιάζουν ξηρότητα και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής και τα χέρια.

Οδηγός περιποίησης
Η βαθιά ενυδάτωση και η θρέψη είναι στοιχεία – κλειδιά. Στο σπίτι μπορείς να εφαρμόζεις μια κρέμα ημέρας με πλούσια υφή και να τη συνδυάσεις με ενυδατικό ορό που να περιέχει – ιδανικά – υαλουρονικό οξύ. Παράλληλα, μη ξεχνάς την αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο, καθώς η ξηρή επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και επιρρεπής στις λεπτές γραμμές που δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε ιατρικό περιβάλλον μπορείς να συμβουλευτείς το γιατρό σου και να δοκιμάσεις μεσοθεραπεία ενυδάτωσης με υαλουρονικό οξύ που θα βοηθήσει την επιδερμίδα σου να ανακτήσει την ελαστικότητά της. 

Αφυδατωμένη επιδερμίδα

Η αφυδάτωση δεν «χαρίζεται» σε κανένα τύπο δέρματος, οπότε όποια κι αν είναι η ποιότητα της επιδερμίδας σου μπορεί κάποια στιγμή να έρθεις αντιμέτωπη με την αφυδάτωση. Η αφυδατωμένη επιδερμίδα δεν είναι ακριβώς ένας «τύπος δέρματος», αλλά μια κατάσταση η οποία προκύπτει από διαφορετικές αιτίες, όπως η έκθεση στον ήλιο. Ακόμα και η λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να αφυδατωθεί! Όσον αφορά στη συμπωματολογία, η αφυδατωμένη επιδερμίδα θα φαίνεται θαμπή και κουρασμένη, ενώ είναι πιθανό να παρατηρήσεις μια αίσθηση τραβήγματος. 

Οδηγός περιποίησης

Ο απόλυτος «συμμαχός» σου σε αυτή την περίπτωση είναι το υαλουρονικό οξύ, ένας υδατικός παράγοντας που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό και μπορεί να συγκρατεί υγρασία (νερό) μέχρι και 1000 φορές το βάρος. «Επένδυσε» σε προϊόντα περιποίησης με υαλουρονικό οξύ, όπως ορούς και κρέμες, αλλά και στη μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ που αναφέραμε παραπάνω και θα ενυδατώσει την επιδερμίδα σου εκ των έσω. Εξίσου σημαντική είναι και η απολέπιση που θα απαλλάξει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα, δημιουργώντας έναν «καθαρό καμβά» για να απορροφηθούν τα προϊόντα σε βάθος.