Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη ρετινόλη

Τι σχέση έχουν με τα ρετινοειδή; Αποκωδικοποιούμε τα βασικά για τη ρετινόλη που πρέπει να γνωρίζετε.

Λέξεις όπως «ρετινόλη» και «ρετινοειδή» όχι μόνο φοβίζουν πολλές γυναίκες εξαιτίας του… ισχυρού χαρακτήρα τους, αλλά και τις μπερδεύουν. Πρόκειται για το ίδιο συστατικό; Πώς δουλεύουν αυτές οι φόρμουλες; Είναι κατάλληλες για την ευαίσθητη επιδερμίδα; Αυτές οι ερωτήσεις (και πολλές ακόμη) προκαλούν σύγχυση ακόμα και στις πιο φανατικές γυναίκες του skincare. Γι’ αυτό, λοιπόν, παρακάτω θα αναγνωρίσουμε και θα εξηγήσουμε τους μεγαλύτερους μύθους για τη ρετινόλη.

Ρετινοειδή / Ρετινόλη

Με τον όρο «ρετινοειδή» αναφερόμαστε σε μία έννοια – ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκονται τα προϊόντα ρετινόλης.

Μύθος #1: Τα ρετινοειδή απολεπίζουν την επιδερμίδα

Πράγματι, υπάρχει συχνά απολέπιση και ερυθρότητα αλλά αυτά είναι παρενέργεια του ερεθισμού και όχι μία πραγματική απολέπιση σαν αυτή που θα έκανε ένα συστατικό όπως το γλυκολικό οξύ. Τα ρετινοειδή δουλεύουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο, επηρεάζοντας την έκφραση των γονιδίων και ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνοντας την υφή της επιδερμίδας.

Μύθος #2: Δεν πρέπει να εφαρμόζετε ρετινοειδή την ημέρα γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα.

Ο λόγος που συστήνεται να εφαρμόζονται το βράδυ είναι γιατί αν έρθουν σε επαφή με το φως, μπορεί να απενεργοποιηθούν (γι’αυτό, μάλιστα, συσκευάζονται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια). Ωστόσο, δεν κάνουν την επιδερμίδα πιο επιρρεπή στο ηλιακό έγκαυμα.

Μύθος #3: Χρειάζεται να περιμένετε 4-6 εβδομάδες για να δείτε αποτέλεσμα

Δυστυχώς, ο χρόνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Το ρετινοϊκό οξύ χρειάζεται κατά μέσο όρο 12 εβδομάδες για να δείξει αξιοσημείωτες αλλαγές στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται να παραμείνετε συνεπείς στην εφαρμογή τουλάχιστον για 3 μήνες. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 12 εβδομάδες.

Μύθος #4: Δεν πρέπει να εφαρμόζετε ρετινοειδή αν η επιδερμίδα σας ερεθιστεί

Ο ερεθισμός που δημιουργείται μετά την εφαρμογή κάποιου ρετινοειδούς είναι… μέρος της διαδικασίας. Μετά από 2-3 εβδομάδες τα κύτταρα προσαρμόζονται στο ρετινοϊκό οξύ και το ανέχονται πολύ καλύτερα. Όπου ερεθισμός, εννοούμε ελαφρώς ερυθρή και λίγο ξηρότερη, απ’ ότι συνήθως, επιδερμίδα. Ενδεχομένως να υπάρξει και ελαφρύ ξεφλούδισμα. Αν η δυσφορία είναι μεγαλύτερη επιλέξτε μία πιο ελαφριά φόρμουλα ή εφαρμόζετε τη μόνο 1 φορά την εβδομάδα.

Τα ρετινοειδή μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στην ποιότητα της επιδερμίδας σας, αλλά σε κάθε περίπτωση συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ένα τόσο ισχυρό συστατικό.

Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη ρετινόλη