Πώς θα αποκτήσεις την πιο απαλή και λαμπερή επιδερμίδα που είχες ποτέ

Όσα μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να σου χαρίσουν μια υγιή και νεανική όψη σε συνδυασμό με τις ιατρικές θεραπείες.

Οι γιορτές τελείωσαν και οι πιθανότητες λένε πως η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου και οι καταχρήσεις άφησαν το δικό τους «αποτύπωμα» στην επιδερμίδα σου. Αν το πρόσωπό σου διανύει μία κακή περίοδο με θαμπάδα, τραχύτητα, σπυράκια και πρήξιμο, ακολούθησε τις συμβουλές του ιατρού Ιάκωβου Γκόγκουα για να αποκτήσεις ξανά απαλή και λαμπερή επιδερμίδα. Όσα θα διαβάσεις παρακάτω μπορείς να τα εφαρμόσεις στο σπίτι με προϊόντα περιποίησης ή με υλικά από την κουζίνα σου, αλλά θα αποδώσουν στο 100% σε συνδυασμό με τις θεραπείες που θα πραγματοποιήσεις σε ιατρικό περιβάλλον – είναι αναγκαίες αν επιθυμείς να δεις ένα άμεσοκαι με διάρκεια αποτέλεσμα. 

1. Τροποποίησε το ντους 

Ναι, οι ατμοί και η ζέστη μπορούν να διαστείλουν τους πόρους και να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τις τοξίνες. Ωστόσο, το καυτό νερό πάνω στην επιδερμίδα για περισσότερα από λίγα λεπτά μπορεί να «γδύσει» την επιδερμίδα σου από τα φυσικά έλαιά της και να την κάνει να μοιάζει κουρασμένη και θαμπή. Περιόρισε όσο μπορείς την έκθεση του δέρματός σου σε πολύ ζεστό νερό. Επίσης, σκέψου το ενδεχόμενο στο τέλος κάθε ντους να ξεπλένεσαι με χλιαρό έως κρύο νερό για να βελτιώνεις την κυκλοφορία του αίματος και, τελικά, το πρόσωπό σου να αποκτά μια πιο αναζωογονημένη και φρέσκια όψη. 

2. Δοκίμασε ένα τοπικό ρετινοειδές

Τα ρετινοειδή και η ρετινόλη (βιταμίνη Α) ευνοούν την κυτταρική ανανέωση, έτσι ώστε τανεότερακύτταρα να αντικαταστήσουν τα γηραιότερα. Μάλιστα, η βιταμίνη Α προστατεύει την επιδερμίδα από τις ‘ελεύθερες ρίζες’ που βρίσκονται στο περιβάλλον και προκαλούν πρόωρη γήρανση στο δέρμα. Συμβουλέψου τον ιατρό σου πριν επιλέξεις κάποιο προϊόν για να σε κατευθύνει σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

3. Επίλεξε προϊόντα που περιέχουν ceramides

Τα ceramides είναι μόρια λιπιδίων που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο εσωτερικό της εξωτερικής μεμβράνης πολλών κυττάρων. Αυτό που κάνουν είναι να συγκρατούν τα κύτταρα ενωμένα, δημιουργώντας μία ‘ασπίδα’ που αυξάνει το πάχος της επιδερμίδας και διατηρεί την υγρασία της, άρα και την ενυδάτωσή της. Παράλληλα, ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος και χαρίζουν σφριγηλότητα και απαλότητα. 

4. Κάνε απολέπιση

Είναι απλό: Η απολέπιση θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα αφήσει την επιδερμίδα σου πιο απαλή, ενώ θα δημιουργήσει τον ιδανικό «καμβά» για να εισχωρήσουν καλύτερα τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησής σου. Επιπλέον, η επιδερμίδα είναι λαμπερή όταν είναι αρκετά απαλή, ώστε να καταφέρει να αντανακλάσει το φως – αυτό θα συμβεί απολεπίζοντάς τη.

5. Αντηλιακή προστασία

Το αντηλιακό είναι must κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ό,τι SPFκι αν επιλέξεις βεβαιώσου πως το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες. Πρακτικά, το χειμώνα χρειάζεται ανανέωση δύο φορές την ημέρα, ενώ το καλοκαίρι τρεις φορές την ημέρα.

6. Ενίσχυσε τη φυσική λάμψη σου με μακιγιάζ

Σίγουρα τα καλλυντικά από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, αλλά δεδομένου πως έχεις «δουλέψει» με τη ρουτίνα περιποίησής σου, ένα highlighter ή ένα ενυδατικό setting spray θα ενισχύσουν αυτό το αποτέλεσμα. 

7. Μη ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά

Στην ίδια φιλοσοφία, μια υγιεινή διατροφή θα διατηρήσει την επιδερμίδα σου καθαρή χωρίς ‘ξεσπάσματα’ ακμής. Για παράδειγμα, το πράσινο τσάι και το χαμομήλι καταπραΰνουν την επιδερμίδα, ενώ τα φρούτα ενυδατώνουν και η αμαμελίδα συσφίγγει τους πόρους. Σημαντική συμβουλή: Περιόρισε όσο μπορείς τη ζάχαρη – όχι μόνο την προφανή, αλλά και εκείνη που υπάρχει ‘κρυφά’ σε συσκευασμένα τρόφιμα –, καθώς είναι γνωστό πως δημιουργεί φλεγμονές στο σώμα και, τελικά, ακμή. 

8. Μείνεενυδατωμένη

Τοπρώτοπράγμαπουπρέπειναλάβειςσοβαράυπόψηείναιτονερό. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, οι περισσότερες γυναίκες δεν πίνουν όσο νερό θα έπρεπε. Εφόσον είσαι ενυδατωμένη αυτό αντανακλάται και στο μεγαλύτερο όργανο που διαθέτεις: την επιδερμίδα σου. Τα πάντα ξεκινούν εκ των έσω, οπότε σημείωσε πως χρειάζεται να πίνεις 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. 

(box)

4 ιδέες για μάσκα προσώπου με υλικά από την κουζίνα σου

α) Δοκίμασε να αναμείξεις 2 κ.σ. φρέσκο γάλα (πλήρες) με 2 κ.σ. μέλι σε ένα μπολ. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί εφάρμοσέ το στο πρόσωπο, άφησε το για 10 λεπτά και ξέβγαλε με χλιαρό νερό. Το γάλα χαρίζει απαλή επιδερμίδα και απολεπίζει ελαφρώς την επιδερμίδα χάρη στο γαλακτικό οξύ που περιέχει, ενώ το μέλι ανανεώνει και δίνει λάμψη.

β) Ανάμειξε ½ λιωμένη παπάγια, 1 κ.γ. μέλι και 1 χτυπημένο αβγό. Έπειτα, εφάρμοσέ το μείγμα στο πρόσωπο και άφησέ το για 10 λεπτά, πριν ξεπλύνεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό. Τα ένζυμα της παπάγιας απολεπίζουν φυσικά την επιδερμίδα, οπότε θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και θα χαρίσουν λάμψη στην επιδερμίδα. 

γ) Βάλε σε ένα μπολ μισό αβοκάντο, 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 κ.σ. μέλι, ανακάτεψε και εφάρμοσε κατά τον ίδιο τρόπο στην επιδερμίδα. Εδώ το αβοκάντο έχει αρκετή βιταμίνη Cκαι αντιφλεγμονώδη δράση, άρα θα κάνει την επιδερμίδα σου να λάμψει. 

δ) Φτιάξε ακόμα μία σπιτική μάσκα λάμψης με δύο λιωμένα ακτινίδια, 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Το ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από το λεμόνι, το πορτοκάλι φημίζεται για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, ενώ το ελαιόλαδο θα αφήσει απαλή την επιδερμίδα. Μόλις δημιουργήσεις ένα μείγμα, εφάρμοσέ το στο πρόσωπο, άφησέ το μέχρι να στεγνώσει και ξέπλυνε με χλιαρό νερό.